Reportaj ziarul Semnal de Ialomita si Calarasi

Postat de in 13/02/2011

Extinderea primăriei Făcăeni şi renovarea căminului cultural – investiţii realizate cu bani recuperaţi din impozite şi taxe

Comuna Făcăeni se află situată în partea vestică a judeţului, accesul realizându-se pe drumul naţional DN 3B – Limită judeţ Călăraşi – Feteşti – Vlădeni – DN 2 A sau pe DC 7 – Progresu (DN 3 B) – Făcăeni – Movila – Sudiţi (DJ 201), aflându-se la circa 55 km de municipiul reşedinţă de judeţ, Slobozia. Până la cele mai apropiate oraşe distanţele sunt de 23 km până la Feteşti şi 30 km până la Ţăndărei.

Cu edilul acestei localităţi, doamna Nuţi Roşu, am discutat recent, pentru a afla care sunt preocupările din această perioadă ale administraţiei locale, dar şi problemele de la nivelul localităţii pe care aceasta încearcă să le remedieze.

Reporter: În momentul de faţă, comuna Făcăeni este „în şantier“. În ce stadiu se află lucrările de la sediul primăriei şi de unde provin fondurile necesare investiţiei?

Nuţi Roşu: Atât extinderea căminului cultural cât şi extinderea sediului primăriei din Făcăeni au putut fi efectuate cu fonduri din bugetul local, bani provenind efectiv din  recuperarea unor impozite şi taxe de la o firmă care nu a dorit de bună voie să-şi plătească datoriile, fapt pentru care, în urma hotărârii judecătoreşti am reuşit să recuperăm banii, iar aceste 15 miliarde ne-au asigurat realizarea celor două investiţii. Astfel, vom avea o sală de şedinţă, o arhivă, grupuri sanitare şi încă opt birouri. În momentul de faţă, viceprimarul stă în birou cu încă cinci persoane, casierul mai are încă patru colegi, iar şedinţele de consiliu se ţin în biroul primarului, lucru care nu este deloc plăcut. Inaugurarea o vom face în noiembrie sau chiar pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, deoarece până la sfârşitul acestei luni ne vom muta în noua clădire, vechiul sediu intrând în renovare. De asemenea, la căminul cultural am făcut o extindere ce a cuprins realizarea unor grupuri sanitare, cabine de duş, am efectuat unele reparaţii la acoperiş, o parte din acesta fiind înlocuit, s-a refăcut scena, tencuieli interioare, gresie, faianţă, parchet.

Reporter: O multitudine de proiecte au fost concretizate în comuna Făcăeni. Ce alte investiţii v-aţi propus să realizaţi în viitorul apropiat?

Nuţi Roşu: Avem  un proiect în curs de derulare prin care tinerii care iubesc sportul şi mişcarea vor beneficia de cea mai mare sală de sport din judeţ. Aceasta va avea 150 de locuri în tribune, fondurile provenind de la Compania Naţională de Investiţii. Din nefericire, nu dispunem de cele 2 miliarde lei vechi, bani necesari pentru realizarea utilităţilor. Este destul de greu să recuperăm impozitele şi taxele, mulţi oameni au rămas fără un loc de muncă, iar numărul dosarelor pentru ajutor social creşte de la o lună la alta. Pe 9 septembrie se ţine licitaţia pentru proiectul integrat pe fonduri structurale pe care l-am câştigat şi pot spune că suntem una dintre puţinele localităţi care au câştigat. Proiectul are o valoare de 100 de miliarde lei vechi şi cuprinde înfiinţarea sistemului de canalizare şi staţie de epurare, asfaltarea unui drum de interes local, renovarea căminului cultural din satul Progesu şi înfiinţarea unui centru de asistenţă socială. Este un proiect important, la care contribuţia noastră este de 18 miliarde, însă la momentul actual nu dispunem de aceşti bani.

În ce priveşte infrastructura, din cei 42 de km de drumuri din comună am reuşit să pietruim 16 km, 1 km de drum va fi asfaltat, iluminatul public se prezintă şi el bine, investiţie ce a fost realizată anul trecut, şcolile şi grădiniţele au fost igienizate, am obţinut şi autorizaţia de funcţionare, astfel că se poate spune că, în mare parte, comuna Făcăeni are destul de multe realizări. Anul trecut, pe 5 septembrie, am depus la Ministerul Mediului un proiect pentru extinderea parcului central din comună. A trecut un an şi nici până acum nu am primit niciun răspuns, dacă proiectul este sau nu eligibil şi este păcat, deoarece am muncit pentru acest proiect, am cheltuit nişte bani.

Reporter: Aveţi probleme de natură infracţională, mai ales în ce priveşte furturile din câmp? Aveţi paza asigurată în localitate?

Nuţi Roşu: De anul trecut, avem paza asigurată, avem o firmă specializată care se ocupă de acest lucru. Avem, într-adevăr, probleme cu furturile, chiar ieri fiind prinse patru persoane din comuna Vlădeni. Dacă, însă, şi vecinii noştri şi-ar asigura paza în localitate, cred că nu ar mai fi atâtea probleme.

Reporter: În ce stadiu se află proiectul de alimentare cu apă şi când credeţi că veţi finaliza această lucrare?

Nuţi Roşu: Proiectul de alimentare cu apă se derulează în continuare, investiţia se ridică la 39 de miliarde lei vechi, iar de la Guvern nu am primit decât 37% din valoarea totală a proiectului. Avem termen de finalizare într-o lună şi jumătate, dar dacă nu vom primi banii, nu vom putea respecta termenul prevăzut în contract. În urma acestei lucrări se fac branşamentele individuale în gospodării, urmând să scoatem la licitaţie şi investiţia de contorizare. Oamenii nu au posibilitate financiară pentru a suporta aceste cheltuieili şi de aceea am hotărât ca toate aceste cheltuieili să fie suportate din bugetul local.

Şi pentru că vorbeam de cetăţenii localităţii, aş dori să le transmit acestora să fie mult mai receptivi la probemele localităţii, şi mă refer aici în special la cele de mediu, la colectarea gunoaielor din gospodării. Îi rog să nu mai arunce aceste gunoaie pretutindeni, ci fiecare să-şi facă curăţenie în dreptul gospodăriei, să-şi văruiască gardurile şi să-şi întreţină şanţurile. Dacă ei nu mă ajută, imi este imposibil să fac acest lucru singură. Am avut 5 platforme în localitate, trei dintre acestea au fost închise, dar acestea sunt condiţiile, nu există alternativă. Am înfiinţat serviciul public de salubritate, săptămâna viitoare vom da o hotărâre de consiliu prin care vom stabili tarifele, vom scoate serviciul la licitaţie şi sperăm să găsim o firmă care să dorească să strângă deşeurile produse pe raza localităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: If you add a link to your comment it will not be published.