Scaloianul

Postat de in 17/11/2013

ScaloianulIn a treia saptamana dupa Pasti, marti si joi, se desfasoara obiceiul Scaloianului. Un grup de copii din Facaeni, cu ajutorul doamnei invatatoare Lalu Fanica au reinviat acest obicei, pentru cateva momente, in zlele de 21 si 23 mai 2013.
Scaloianul, Caloianul sau Ienele este un obicei de invocare a ploii care se practica si in Facaeni in a treia saptamana dupa Pasti, marti si joi. Desfasurarea obiceiului se concentreaza in jurul unui obiect precis, o papusa de lut. Martea copiii modeleaza un chip de copil din lut( care se numeste Ene). Pamantul se pune pe o scandura si i se da forma: i se face cap rotund, trup, maini, picioare. Din coji de ou colorate (pastrate de la Pasti) se fac nasul, gura si ochii. Mainile i se aseaza pe piept ca la mort. Trupul se impodobeste cu coji de ou, flori si lumanari. Fetele il plang si il bocesc apoi este pus la umbra unui copac si copiii care l-au modelat mananca omleta ( pomana pentru sufletul lui Ene).
Joi se face inmormantarea dupa toata randiuala: preot, dascal cu bocitoare si cadelnitare(alesi din randul copiilor). Cortegiul funerar se ordoneaza ca la inmormantarile traditionale ; cel care duce crucea, “preotul”, “dascalul”, cei care duc Scaloianul apoi bocitoarele.
Pe parcursul drumului, pana la apa, bocitoarele canta:

Scaloiene Ene

Pui de cocoene

Te cauta ma-ta

Prin padurea deasa

Cu inima arsa

Deschideti portitele

Sa intre ploitele

Deschideti poarta mai tare

Sa intre ploaia mai mare.

Femeile ies la poarta si stropesc copiii cu apa. Pe malul apei”preotul” impreuna cu”dascalul”ii fac o scurta slujba(Tatal nostru, Doamne miluieste)dupa care il dau pe apa si arunca cu flori dupa el.
In timp ce il urmaresc pe Ene cu privirea se imparte placinta “sa fie de sufletul lui Ene”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: If you add a link to your comment it will not be published.